Trainingsmethodiek

Tennistrainingen bestaan uit verschillende onderdelen. Er is een fysieke gedeelte waarin getraind wordt op conditie, voetenwerk en kracht.

Er is een mentale gedeelte waarin je leert omgaan met teleurstellingen, negatieve gedachten en wedstrijddruk.

En er is een technisch gedeelte voor het trainen van topspin-, backspin-, slice- en vlakke slagen.

Een goede tennisser is fysiek en mentaal in balans, heeft een goede oog-handcoördinatie en beheerst alle technische vaardigheden.

Een toptennisser is een atleet, heeft wapens zoals een killer forehand, is goed als het slecht gaat, en heeft een PLAN.


Je leert bij ons ballen op de juiste wijze terug te slaan door een combinatie van inzicht, techniek, voetenwerk en tactiek te ontwikkelen.

Prestatief tennis draait om het winnen van wedstrijden, daarom moet je rally’s tijdens trainingen benaderen alsof je een wedstrijd speelt.

Tijdens wedstrijden zul je verschillende soorten rally’s spelen. Ze kunnen lang zijn, kort zijn, middellang. De rally’s kunnen een aanvallend karakter hebben of juist een verdedigend. Je speelt rally’s vanaf de baseline, over de baseline en zelfs aan het net. Het lijkt misschien niet heel belangrijk, maar als je de onderstaande statistieken goed doorneemt, dan zal je kijk op tennis voor altijd anders zijn.


Statistieken ATP/WTA, jeugd onder 12, 14, 16 en 18 en college tennis

Wij gebruiken een database met statistieken die zijn samengesteld door Infosys. Deze organisatie analyseert o.a. voor het WTA en ATP.

Om wedstrijden te winnen moet je ballen slaan en keuzes maken die statistisch gezien de meeste kans van slagen hebben. Veel spelers

trainen op dingen waar je in wedstrijden niet zoveel aan hebt. Onze methodiek is gebasseerd op wat er feitelijk gebeurd in wedstrijden.

Er zijn 3 soorten lengte rally’s in een tenniswedstrijd

0-4 slagen: Dit zijn dubbele fouten, aces, service winners, return winners, de service of return gevolgd door een extra slag.

5-9 slagen: Beide spelers slaan de bal na het serveren of retourneren nog 2 of 3 maal per persoon. De serveerder slaat na het slaan van zijn service max. 4 ballen.

10+ slagen: Na het serveren of retourneren sla je 4 of meer ballen per persoon.

De meest voorkomende rally’s in wedstrijden zijn 0 tot 4 slagen

70% van alle rally’s zijn 0-4 slagen, 20% 5-9 slagen en 10% zijn 10+ slagen.

Het trainen op ellenlange rally’s is een overkill, omdat slechts 1 op de 10 punten een slagenwisseling is van meer dan 10 slagen. De cijfers geven aan dat ruim tweederde van alle punten in wedstrijden binnen 0 tot 4 slagen worden gescoord. Lange rally’s spelen totdat de tegenstander een fout maakt is een slechte tactiek. Een feit is hoe langer de rally duurt, hoe groter de kans is dat je het punt verliest.

Winners, ongeforceerde fouten en geforceerde fouten

Mannen: winners 32%, ongeforceerde fouten 27%, geforceerde fouten 41%.

Vrouwen: winners 29%, ongeforceerde fouten 34%, geforceerde fouten 37%.

Ongeforceerde fouten zijn net als cadeautjes, hier heb je geen controle over en je maakt ze zelf ook. Winners zijn belangrijk, maar je kunt er niet op rekenen dat je er voldoende maakt om elke wedstrijd te beslissen. Je maakt de meeste kans om te winnen door bepaalde patronen uit te voeren die minder risicovol zijn en de druk op de tegenstander vergroten zodat ze geforceerde fouten gaan maken.


Trainen op het plaatsen van je service

Van alle services die er geslagen worden in het enkelspel komen bij de mannen 70% van de ballen terug en bij de vrouwen 80%. De ballen die niet terugkomen zijn aces of returns die uit of in het net geslagen worden. Je maakt als serveerder de meeste kans op een punt als je naar buiten serveert. De tegenstander wordt naar buiten gedreven en is uit balans. Hij kan de bal nu moeilijk diep terugspelen, het veld ligt open en jij kunt instappen om jouw tweede bal dwingend te slaan.

Hoe verder over de baseline, hoe groter de kans op een punt.

Mannen en vrouwen winstpercentage rally’s 46%, approaching 66%, aan het net 66%.

Als je een zogezegde baseline speler bent en niet naar voren durft te spelen, dan is de kans groter dat je het punt verliest, dan dat je het punt wint. De meeste kans op het winnen van wedstrijden heb je als instapt over de baseline. Hoe verder je achter de baseline staat, hoe meer tijd je tegenstander heeft om te reageren. Het gaat er niet om hoe hard je slaat, maar hoe snel je de bal neemt. Als je op tijd aan

het net kunt verschijnen, dan heb je 66% kans op het punt. Hou er wel rekening mee dat er twee uitzonderingen zijn die je punten kunnen

kosten. Namelijk, het naar het net gaan als iemand een running forehand slaat of approachen met je backhand. Dit is een NO NO.

Trainen op een verdedigende en aanvallende return

De gemiddelde 1e service percentage in: bij de mannen 58%, vrouwen 60%.

Over het algemeen is de 1e service van je tegenstander een hardere bal of een slice service naar buiten. Block, verdedig of neutraliseer de 1e service van je tegenstander. Statistisch gezien verlies je 3/4 punten op iemands 1e service. Als je tegenstander zijn tweede service slaat heb je statistisch gezien 50% kans om het punt te winnen. De meest effectieve return is die diep door het midden. De serveerder is net uit zijn service-beweging, iets over de baseline en uit balans. Als jij de bal op zijn voeten weet te retourneren, dan kan hij de bal nooit diep

terug spelen. De kans is groot dat jij in kan stappen over de baseline en met jouw tweede bal van de rally, een fout af kunt dwingen. Hou

er rekening mee dat ruim 57% van alle services op je backhand komen. Een goede backhand (slice) return  is een must.

De Forehand vs de backhand

Je hoeft niet goed te zijn in alles, zolang je maar goed bent in iets. In tennis draait alles om het hebben van wapens waarmee je iemand

pijn kunt doen. Statistieken laten zien dat veel spelers teveel backhands slaan, terwijl dit eigenlijk forehands zouden moeten zijn. Er zijn

twee voordelen van het slaan van forehands vs backhands. 1 is dat je forehand gemiddeld 15 km/pu harder is dan je backhand.

2 is dat het percentage forehand winners vs backhand winners vanaf de baseline bij de mannen 68/32% is en bij de vrouwen 65/35% is.


Conclusie

Misschien vind je het wel heel leuk om lange rally’s te spelen en ben je er zelfs goed in. Er zijn er echter niet voldoende van om wedstrijden mee te winnen. Kortere rally’s domineren de tennissport (70% van alle rally’s zijn 0 tot 5 slagen) en als je snel in de rally leert toeslaan, dan ben je in het voordeel. Dit is ook de reden waarom wij veel trainen op het plaatsen van de service, het dwingend kunnen retourneren op iemands 2e service, de bal snel leren nemen, instappen over de baseline en als het kan naar het net voor een volley of smash. De cijfers liegen niet. Het gaat in het tennis om patronen inslijpen met een hoog winstpercentage. Weten vanaf welke plek je een bal wel en niet kunt slaan. Daarom bootsen wij tijdens trainingen situaties na die je ook tegenkomt in wedstrijden. Dit zijn situaties waar jij controle over hebt. Het b.v. afdwingen van fouten bij de tegenstander (41% van alle punten). De meest voorkomende afgedwongen fout in het tennis is de tegenstander na een crosscourt rally rechtdoor langs de lijn laten slaan. Fouten afdwingen begint bij snel druk zetten op je tegenstander door b.v. zo snel mogelijk met jouw forehand tegenover zijn backhand te spelen. De perfecte speler stapt altijd de baan op met een plan.Tennis Academy Utrecht

info@tennisacademyutrecht.nl

06 - 40 70 80 94

Sportpark Overvecht Noord

Algemene Voorwaarden

TennisAcademyUtrecht         Home       Over ons       Tennislessen       Toptennis       Tarieven